2023 yılında nakitsiz Türkiye mottosu ile çıktığımız yolda Avrupa’nın önünde işler yapan bankalarımız ve Bankalararası Kart Merkezi’nin desteği ile emin adımlarla ilerliyoruz. Bu vizyonu devlet tarafından özendirici faaliyetlerle de destekleyebilirsek başarılı olmaMAmız için hiçbir sebep yok. (Eğitim dışında tabi)
Nakitsiz ödemelerin bölgesel (regional) büyüme oranlarına baktığımızda gelişmekte olan ülkelerin (developing countries) %20’den fazla büyüme kaydettiğini gözlemliyoruz. Gelişmiş bölgeler içerisinde Asya Pasifik (APAC) halen %10’dan fazla büyüme getirirken. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’dan bu oran %5’lerin altında seyrediyor.
Gelişmiş ülkelerde büyüme yavaşlamış gözükse de diğer pazarlardan farklı olarak oldukça güçlenen non-bank oyuncular, mobil kanallara yapılan yatırımlar ve buna müteakip online-offline yakınsaması (converging) ile büyüme rakamlarında artışlar bekliyoruz. Bu noktadan hareketle online ödemelerin şimdiki dar anlamıyla e-ticaret’in nakitsiz dünyada başrol oyuncularından birisi olacağını söylemek çok doğru bir tespit olur.
Nakitsiz ödemelere ek olarak e-Ticaret özelinde büyüme rakamlarına baktığımızda ise aşağıdaki gibi tabloyla karşılaşıyoruz. Bu pazarlardaki fırsatları görebilmek açısından önemli veriler içeriyor. Bu büyümeler birçok farklı ödeme argümanının karışımından meydana geliyor. Her ülke kendine has online ödeme dinamiklerini bünyesinde barındırıyor. Örneğin Romanya’da online ödemelerin %75’i kapıda ödeme iken (COD) Polonya’da %70’ler seviyesinde bir direct debit (PayByLink) kullanımı mevcut. Almanya’da SOFORT, Iskandinav ülkelerinde Klarna göze çarpan modeller.
Rakamlardan da anlaşılacağı üzere ülke olarak uzun bir yol var önümüzde. Birçok bilinmezle dolu lakin bir o kadar da fırsatı bünyesinde barındıran bir bölgede iş yapıyoruz. İş yaptığınız insanları, bölgeyi ve ihtiyaçlarını iyi bildiğiniz sürece başarılı olmamak içten değil. Bir başka konu; Ülkemizde girişimciliğe soyunan değerli arkadaşlara Türkiye sınırlarının ötesini düşünürken Orta ve Doğu Avrupa bölgesini özellikle incelemelerini öneriyorum. Bu bölgelerde e-ticaret yapmayı planlamanız durumunda; kredi kartı kullanım oranları ve alışkanlıklarının ülkemizdeki ile paralel seyretmediğini unutmayın. O ülkelerin lokal ödeme alışkanlıklarına ve ödeme sistemlerine paralel çözümler sunmaz iseniz; bu pazarlarda satış yapabilmeniz mümkün değil. Başka bir deyişle kredi kartı ile online ödeme oranının %10’larda olduğu bir ülkede (Polonya) sadece kredi kartı ile ödeme çözümü sunmanız %90’lık bir kesime ulaşamaMAnız anlamına gelecektir.
Güzel bir yazı olmuş hocam emeğinize sağlık
Yazılarınızı sürekli takip eden birisi olarak böyle bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. Türkiye’ de E-Ticaret sektörüne girmek isteyenler de bence daha fazla bilinçlendirilmeli. Özellikle ödeme altyapıları ve e-ticaretin hukuksal ve mali boyutu konusunda çoğu kişi yeterli bilgiye sahip değil malesef.