E-ticaret İşlemlerinin Yoğun Olduğu Saatler.

Ciro, işlem adedi, tarih aralığı vermeyecek olsamda, internet üzerinden verilen siparişlerin yoğunluk haritasını saat bazında aşağıda bulabilirsiniz.

Siparişler mesai saati ile birlikte artmaya başlayarak yine mesai saati bitimi olan 18:00 – 19:00’a kadar sürüyor. Bu bağlamda yoğunluğu işyerlerinden verilen siparişlerin oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Genel kanı en yoğun saatlerin 09:00-11:00 aralığı olduğunu söylüyor olsa da, en yoğun saatler 14:00 – 15:00 ve 16:00 olarak göze çarpıyor. Öğle yemeklerinde yapılan hararetli sohbetlerin dolayısıyla WOMM’un satın alma davranışını tetiklediğini düşünüyorum.

Bu arada sabah saatlerinde verilen siparişlerin o gün içerisinde B2C’ler tarafından lojistik firmalarana teslim edilebiliritesi daha yüksektir. Belirli bir saatten sonra gelen siparişleri bir sonraki takip eden günün akşamı kargoya teslim ederler. Bu bağlamda siparişlerin sabah saatlerine kaydırılarak teslimat süresinin azaltılmasına ilişkin kampanyalar düzenlenebilir.

Ekleme; Sanal Poslar üzerinden gerçekleşen işlemler içinde fiziksel poslarda olduğu gibi “gün sonu” işlemi mevcuttur. Gün sonu saati sistem tarafından otomatik olarak alınmakta ve bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Örn; Garanti Bankası Sanal Pos’ları her gün 20:00’de gün sonu alarak o güne ait işlemleri kapatır. O gün içerisinde 20:00’den sonra gerçekleşen tüm siparişleri bir gün sonra 20:00’de muhasebeleştirilecek ve kredi kartı dönem içi işlemlerine yansıtılacaktır.


“E-ticaret İşlemlerinin Yoğun Olduğu Saatler.” için 3 yorum

  1. Eski bir fizikçi olarak bu gibi verileri görünce kahve içmek geliyor içimden heyecanlanıyorum. HediyeDenizi.com için zaten dayanamadım bu gibi verilerin çoğunu içeride bizde takip ediyoruz. Zaman zaman bloğumda yayınlıyorum. Tasarımın satışlara etkisinin oranı buna güzel bir örnek. http://fatihpakdamar.blogspot.com/2008/07/e-ticarette-hangi-alana-younlasak-daha.html

    Yukarıdaki veriler bizle tam örtüşüyor. İşyeri siparişlerine tam katılıyorum. Öğleden sonra olmasının ise, insanların biraz sorumlu oldukları işleri halledip rahatladıktan sonra kişisel işlerine vakit ayırdıkları şeklinde yorumlamıştım. Womm etkisi aklıma gelmemişti 🙂

  2. il,bölge,birim başına düşen harcama miktarı,birey başına sipariş adedi gibi verilerde acayip memnuniyet yaratır haberin olsun 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir