2013 Sektör Değerlendirmesi ve 2014 (eTicaretMag Röportaj)

2012′ye kıyasla Türk e-ticaret sektörü 2013′te ne gibi değişimlere uğradı? Sektör sizce ne kadar büyüdü?

İnternet üzerinden yapılan ödemelerde yüzde 30’un üzerinde bir büyüme yakalayacağız gibi gözüküyor. Gerçek anlamda e-ticaret cirolarına baktığımızda ise; bu büyümenin altında kaldığımızı söyleyebilirim. 2013 yılının konsolidasyon yılı olmasını bekliyorduk. Öyle de oldu. Kârlılığı yakalayamayan, yeterli nefesi olmayan işletmelerin yola devam edemediğini gördük.

Benim de uzun zamandır inandığım bir gelişme olarak, dikey e-ticaret tarafındaki oyuncuların da iş modellerinde küçük değişiklikler ile dikeyden yataya geçtiklerine tanıklık ettik. Görünen o ki sektör henüz kalabalık dikey oyuncu pazarını doyurabilecek kadar olgunlaşmış değil. 2014 yılı işletmelerin cirodan çok kârlılığa odaklanmak zorunda olduğu bir yıl olacak.

2013 yılını online ödeme sistemleri açısından ele alacak olursak Türkiye ve dünyada nasıl gelişmeler yaşandı? Alternatif ödeme sistemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye ödeme sistemi altyapıları anlamında dünyanın birçok ülkesinden ileride. Bu bilgi birikimi ile Türkiye’de şekillenen çalışma mantığı ve güvenliği açısından baktığınızda, yabancı muadillerinden çok daha ileri teknolojilere sahip alternatif ödeme sistemlerimiz mevcut. Bunlar arasından BKM Express ile BKM’nin çok iyi işler yaptığını, bunu yaparken de insanları internet üzerinden alışverişe özendiren TV reklamları ile sektöre dinamizm getirdiğini söyleyebilirim. Biz de PayU olarak BKM ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde BKM Express’i PayU üzerine entegre ederek işletmelerimize sunmaya başlıyoruz.

Alternatif ödeme kanallarının en güçlü olduğu ülkeler, İngiltere, Almanya, Fransa, ABD ve Avustralya gibi e-ticaretin patlama yaptığı ülkeler. Bu ülkeler dışında alternatif ödeme yöntemlerinin toplam ekosistem içerisindeki payı henüz iki basamaklı rakamlar bile değil. Özellikle mobil cihazlar üzerinden yapılan ticaretin artması ile alternatif ödeme sistemlerinin de pazarda kendine yer bulacağına inanıyorum. Burada bir ödeme sisteminden öte, katma değer yaratabiliyor olmak önemli.

PayU olarak 2013 yılı hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz? Rakam paylaşabilir misiniz?

2013 yılı bizim için oldukça verimli geçti. Şu an 3 binden fazla üye iş yeriyle çalışıyoruz. Üye iş yeri adeti açısından hedeflerimizin üzerine çıktık. Toplam ticaret hacmi (TPV) hedefimizi bir aksilik olmazsa tutturacak gibiyiz. Finansal yıl bizim için 2014′ün Mart ayında bitiyor. Şu an hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz.

Bugün Türkiye’de e-ticaret yapan her firmaya ulaşıyoruz ve havayolu taşımacılığı şirketlerinden özel alışveriş kulüplerine, turizm şirketlerinden pazar yerlerine kadar herkesle çalışıyoruz. Markafoni, Tatilsepeti, Media Markt, Kitapyurdu, Estee Lauder şirketleri, Webdenal, Ucuzu.com gibi aktif olarak çalıştığımız şirketlerin yanı sıra, çalışmak için görüştüğümüz birçok önemli şirket daha var. Çok yakında bunları da paylaşacağız tabii ki.

2013, aynı zamanda Türkiye e-ticaret pazarını desteklemeye yönelik somut girişimlerde bulunduğumuz bir yıl oldu. E-ticaret firmalarının çözüm ortağı olarak, farklı bankalardan aldığı sanal POS’lar ile e-ticaret faaliyetini yürüten işletmelere yönelik sunduğumuz katma değerli hizmetleri “PayU Bridge” adı altında birleştirdik. Tek entegrasyon rahatlığı, ödeme güvenliği, tek yönetim paneli ve mutabakat kolaylığı sağlayan PayU Bridge ile e-ticaret yapan firmaların asıl işlerine daha fazla odaklanarak satışlarını artırmasına yönelik önemli adımlardan birini attık.

PayU olarak bizimle çalışan işletmelerin ödeme sistemleri alanındaki tüm ihtiyaçlarını 16 ülkede elde ettiğimiz tecrübenin verdiği güçle karşılamak istiyoruz. Örneğin çok kısa bir süre sonra üye iş yerlerimiz isterlerse BKM Express’i de sitelerine rahatlıkla entegre edebilecek ve müşterilerine bu ödeme imkanını da sunacaklar.

Üye iş yerlerimizin işlerini büyütmelerini kolaylaştırmak için de onlara her alanda destek olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Google ile birlikte her yıl “E-ticarette Başarı Semineri” düzenliyoruz. 2013’te de bunu tekrarladık. Istanbul Business School, eOfis, Zanox, Zendesk gibi farklı firmalardan sağladığımız özel indirimli teklifleri üye iş yerlerimizle paylaştık. Bu projelerden de çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. 2014’te de buna benzer çalışmalarımız devam edecek. Üye iş yerlerimizin hayatlarını kolaylaştıracak teklifler sunmaya devam edeceğiz.

Galata İş Melekleri (GBA), Endeavor Türkiye, İstanbul Ticaret Odası Bilişim Teknolojileri ve E-ticaret Şubesi, kimi üniversite kulüpleri gibi dijital dünyaya destek veren farklı kurumlarla stratejik işbirlikleri yapıyoruz. 2014’te de bu ilişkilerimizi güçlendirmeyi planlıyoruz.

PayU’nun 2014 yılı hedefleri nelerdir? Odağınızda KOBİ’ler mi, yoksa daha büyük ölçekli şirketler mi yer alıyor?

2014 yılında toplam 4 bin iş yeri ile çalışmayı hedefliyoruz. Ölçümlediğimiz, baz aldığımız Türkiye e-ticaret hacminin yüzde 15’ini üzerimizden geçirmeyi planlıyoruz. Özellikle orta ve büyük ölçekli e-ticaret firmaları ile ilişkilerimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Yukarıda bahsettiğim sektörün önemli kurumları ve bileşenleri ile işbirliklerimizi derinleştirerek devam ettirmeyi planlıyoruz.

2014′te Türk e-ticaretini sizce neler bekliyor? 2014′te en çok ne konuşulacak?

Türkiye özelinde konuşacak olursak ülkemizde de Amerika ve Avrupa’daki benzer trendleri göreceğiz.

Mobilin genel gelişimine baktığımızda en çok klasik perakendeciliği etkilediğini ve dijital unsurların, özellikle de lokasyon bazlı uygulamaların sektörde etkisini her geçen gün daha fazla hissettirmeye başladığını görüyoruz. Yakın zamanda birçok büyük perakende şirketinin çok kanallı stratejilerini kurgulayarak fiziksel ve online dünyayı birbirine entegre ettiği, mobil cihazlar üzerinde alışveriş deneyimlerimizi artıracağımız ve sosyal e-ticaretin ağırlıklı olarak mobil cihazlarla tetiklendiği bir dünyaya yavaş yavaş adım atacağız. Önümüzdeki yıllarda sahip olduğumuz potansiyelin ortaya çıkacağını, e-ticaretin büyümesine paralel olarak online ödeme sistemlerinin de daha fazla gelişeceğini düşünüyorum.

2014′e online ödeme sistemleri sektörünün penceresinden bakarsak, getirdiği kolaylık ve güvenlik avantajlarıyla hem e-ticarete ivme kazandıran hem de hızla büyüyen ve e-ticaret pazarından güç alarak kendisi de her geçen gün gelişen bir sektör görüyoruz. Aynı zamanda oyuncu sayısının ve rekabetin yavaş yavaş arttığı bir pazar.

Şu anda ise Türkiye’de 5-6 milyar liralık e-ticaret cirosu var. Bu gelişmeler doğrultusunda ödeme sistemleri alanında bir takım kanunların yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Bu düzenlemelerle birlikte ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren oyuncuların daha sağlıklı ve güçlü şekilde yollarına devam edeceğini öngörüyoruz. Ayrıca alışılmışın dışında çalışma yapısına sahip olan kimi ödeme sistemlerinin Türkiye pazarına gireceğini öngörüyoruz. Ancak kredi kartı dünyasının bu kadar gelişmiş olduğu Türkiye pazarında, mevcut alışkanlıkları değiştirecek bir sistemi kısa vadede görmeyeceğiz. Daha çok kredi kartı odaklı sistemin mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda optimize edileceğini düşünüyorum.

E-ticaret sitesi açmak isteyen bir girişimci ödeme sistemi seçerken nelere dikkat etmeli?

Ödeme sistemi seçerken, şirketin bağlı bulunduğu grup, teknik altyapı ve lisansör kuruluşlardan alınan izinlerin incelenmesinin faydalı olduğunu düşünüyorum.

Artık gelişen teknoloji ile birlikte sanal dünyada alışılagelmiş sahtecilik yöntemlerinin yerini nispeten daha karmaşık ve tespit edilmesi daha güç sahteciliklerin aldığını görüyoruz. Bu durum, hem toplam sahtecilik rakamları içerisindeki sanal pos sahtecilik (card not present) hacimlerini hem de sahteciliğe maruz kalan üye iş yeri sayısını artırıyor. Daha önce hiç sahtecilik işlemleri ile karşı karşıya kalmamış köklü ve kurumsal firmaların bile günümüzde sahtecilik saldırısına maruz kalabildiklerine şahit oluyoruz.

Bu nedenle e-ticaret yapan işletmelerin hemen hepsinin bu konuda yazılım desteği alması gerek. Birçok büyük ölçekli işletmenin de sahteciliği en aza indirebilmek için profesyonel sahtecilik filtrelerine yatırım yapmaları ve sahtecilik izleme ekipleri kurması gerekiyor. Bu hizmetleri bir bütün olarak sunan PayU gibi şirketler ise işletmelerin ödeme güvenliği risklerini yöneterek şirketlerin kendi işlerine odaklanmasını sağlıyor. Girişimcilerin kendini global düzeyde kanıtlamış oyuncular ile yola devam etmeleri risklerini en aza indirecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir