Beni tanıyanlar, bloğumu takip edenler, çeşitli konferans / seminerlerde kısacıkta olsa sohbet ettiğim insanlar sıkı bir Tio fanatiğimi olduğumu bilir. Geçtiğimiz ay Tio’dan ayrılıp Garanti Bankası’na, eski yuvama dönmüştüm.
Bu yazıda amacım Fiyat Karşılaştırma’yı biraz daha çeşitlendirebilmek, özellikle Türkiye’de yer alan örneklerin karşılaştırma fonksiyonlarını nasıl zenginleştirebileceklerine biraz olsun değinmek olacak.
Öncelikle “Fiyat Karşılaştırma” sitelerinin ürün fiyatı bazında, ilgili ürünleri listeleyerek, en ucuzdan en pahalıya doğru sıraladığını biliyoruz. Sadece bu modelle yola çıkıldığında büyük ölçekli B2C’lerin “ben daha pahalıyım ama satış sonrası desteğim ile fiyat rekabetinde avantaj sağlıyorum” dediğine tanıklık eder, yukarıdaki yapı gibi sadece fiyat kaşılaştırmasına yönelik bir yapı içerisinde yer almak istemediklerini görürsünüz.
Son kullanıcının (C) eksikliğini büyük ölçüde hisettiği; satıcının belirli kriterler ile değerlendirilmesidir.
- Müşteri Hizmetleri
- Tedarik Süreci
- Ambalaj
- Garanti
- Ulaşılabilirlik
- Ödeme Seçenekleri
- Ürün Çeşitliliği buna örnek olarak gösterilebilir.
Şikayetvar gibi, ismi ile paralel sadece şikayetlerin yer aldığı siteleri ziyaret ettiğinizde; bu firmalar ile ilgili onlarca şikayet bulmanız doğaldır. Bu ve muadili sitelerden olumlu feedback beklemek hayalcilik olurdu.
Fiyat “Karşılaştırma” sitelerinden beklentim. Ürün satın alan kullanıcılara zorla da olsa yukarıdaki mini anketi uygulatıp, sektör için çok faydalı olacağına inandığım veritabanını oluşturmaları yönünde,
Sahibinden.com’dan aşağıdaki gibi bir mail aldım. Hizmet kategorilerini de açmışlar. Bu alandaki eksiği gördükleri için; Sahibinden yetkililerini tebrik ediyorum.
Buradan haraketle Fiyat “Karşılaştırma” siteleri bünyelerinde başka neleri barındırabilir bakalım.
- Araba Karşılaştırma; araçlar sınıflarına göre listelenerek, tüm özellikleri ve fiyatları kaşılaştırılabilir. Burada ilgili araçlar ile ilgili yorumlar ve çeşitli istatistiklerede yer verilmeli, kampanya test sürüşü vb verilebilir kullanıcıya
- Uçak bileti karşılaştırması; yiyecek / içecek servisi, rötar istatistikleri, kaç kg bagaj alıyor. Lounge hizmeti, ne kadar mil kazandırıyor, uçak tipi vb birçok filtre uygulanabilir. Sadece fiyat yine yeterli değil
- Tatil Karşılaştırma; özellikle tatile çıkacağınız zaman anlarsınız mevcut sitelerin ne kadar yetersiz olduğunu, tüm oteller 5 yıldızlıdır. 10 tane farklı site açıp karşılaştırmazsanız; hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
- Yurt dışı seyehat
- Eğitim karşılaştırma
- etc – bu alana önerileri ekleyeceğim.
Eskiden olsa bunları nasıl handle yönetebileceğimizi düşünür, projelendirir, döküman hazırlamaya başlardım. Şimdi düşünmüyor, sadece yazıyorum. Böylesi çok daha kolay 🙂
İyi ki yazıyorsun emre.. ilgiyle okuyorum 🙂
Çok güzel yazmışsın, fiyat karşılaştırma konusunda en iyi sitelerden birisi bildiğiniz üzere akakce.com dur, nedeni de en eksi olması ve bana göre iyi işleyen sistemidir. Ayrıca bir reklamveren olarak e-ticaret sitesinde çalışırken akakce.com da listelemeye girmiştik parayla ve bazı yerlere sponsor olmuştuk.
İnanılmaz bir satışa dönüş oranı vardı, resmen günlük ciromuzun yarısını onlardan yapardık.
Tio tam anlamıyla devamını getiremedi aslında, şikayetvar.com da bir site açmıştı, hem site şikayetleri hemde ürün karşılaştırmaları vardı. Ne kadar başarılı oldular bilemiyorum.
akakce.com bence ilk aşamayı yani doğru düzgün karşılaştırma olayını becerebilmiş bir firma ve ikincil aşama olarak kesinlikle senin değindiğin özellikleri yapmalılar, belki yavaş yavaş yaparlar ama kesinlikle bu kadar güzel ziyaretçi yakalamışken bunu yapmalılar.
teşekkürler yazın için
Akakçe.com sektörün en eskisi, uzun yıllar sektörde tek başına olmanın avantajlarını oldukça iyi değerlendirdi. Ayrıca devamlıda üzerine koyuyor.
Model olarak baktığınızda; B2C’lere link paketleri satıyor. Bu model oldukça basit ve anlaşılabilir. Daha da önemlisi ölçümlenebilir bir model,
B2C’ler, akakçe’den gelen zaten segmente (spesifik bir ürün için geliyor) müşterilerin alışveriş dönüşüm oranlarını inceleyerek paket satın almaya devam ediyor ya da etmiyor.
Yurt içi ve yurt dışı örneklere de baktığımızda aynı modelin işlediğini görüyoruz. Tio’nun modeli bu modelden daha karışık ve farklıydı, zamana ihtiyacı vardı.
Yurt dışında http://www.jellyfish.com/ Tio’nun yapmaya çalıştığını yaptı ama bir zaman sonra vazgeçti. (Microsoft ailesine katıldıktan sonra)
Yazıdaki maddeler bir platformun altında toplanabileceği gibi, “niş” birer platform olarakta kurgulanabilirler. Örneğin; en uygun cep telefonu operatörü karşılaştırmak için tek bir site (Çağlar Erol’un güzel bir projesi var)
En uygun uçak seferinin detaylı olarak karşılaştırıldığı başka bir site, (güzel bir örnek var. bulucak, sistemi geliştirebilirler)
Değerli yorumun için teşekkür ederim…
Ben teşekkür ederim.
Bütün ürünleri bir arada tutmak imkansız gibi birşey daha doğrusu bütün ürünleri tutarak çok fazla filtreleme yapmak zor.
Ama cep telefonu için özel uçak için özel bir site olursa çok başarılı olacağına eminim.
Serbay’ın yorumuna katılıyoruz . Biz de aynı fikirden ilk ürünümüzü beta kullanıma başladık. http://www.enucuzkitap.com ürüne özel en ucuz fiyatı bulma sitesi. Umarız beğenir ve umarız işinize yarar .
Serbayın yorumuna katılmamak elde değil biz de bunun üzerine http://www.upucuza.com adlı sitemizi devreye aldık .Umarım beğenirsiniz.