Data Kullanımında Operatör ve Kullanıcıları Bekleyen Tehlike!

Özellikle 3G tarifelerinin açıklanmaya başlandığı şu günlerde daha önce data kullanımı ile ilgili başıma gelen bir durumu paylaşmak istiyorum. Kullandığım operatörün  250 MB’lık internet paketine abone olmuş ve aylık 80-100 MB civarında veri alışverişi yapıyordum.  Kredi kartımdan fazladan 180 TL çekim yapıldığını gördüğümde; oldukça bilinçli olduğumu düşündüğüm bir konuda hata yaptığımı ve kotamı aştığımı öğrendim. Daha sonra telefonumu incelediğimde (iphone) yüklediğim bir uygulamanın düzenli olarak veri indirdiğini fark ettim ve hatamı kabul ederek programı telefonumdan kaldırdım. (bu arada operatörün sorunu ele alış ve değerlendirme süreçlerine değinmeyeceğim. Çokta yapıcı olunmadığını söylemek yeterli olur sanırım)

Bu zaman zarfında gözlemlediğim durum; operatörün data kullanımına ait verilere çok geç ulaşabilmesi ve hiçbir şekilde herhangi bir kullanıcı uyarı sistemini devreye alamamasıydı. Öyle ki detaylı GPRS kullanımıma, talebimden ancak 15 gün sonra üstelik tanıdıklar vasıtasıyla ulaşabildim.  Bu durumu yaşamamak için; data kullanım değerlerinizi her fatura kesim döneminde sıfırlayarak düzenli olarak kontrol etmenizi öneririm.

Bugün karşılaştığım bir tablo çok daha vahimdi. Connect Card aracılığıyla notebook’undan internete bağlanan ve 3 sezon dizi izleyen bilinçsiz bir kullanıcı ile tanıştım. Bu ay GPRS kullanımı nedeniyle aldığı fatura toplamı tam 16.000 TL. Muhtemelen filmi indirmediği, izlediği için kotasından herhangi bir kaybı olmadığını düşünüyordu. Etrafımızda bu denli bilinçsiz kullanıcılar var değil mi? Üstelik operatörü aradığında 3.000 TL ön ödemeyi hemen yapması gerektiğini söylemişler.

3G’ye geçiş ile birlikte bahsi geçen kotaların çok daha hızlı aşılacağı düşünüldüğünde; zaten olmazsa olmaz müşteri uyarı sistemlerinin, gerekli yatırımlar yapılarak mutlaka devreye alınması gerekiyor. 4GB kotası olan ve bunu yaklaşık 12 GB aşan son kullanıcıyı uyarmayan operatöründe en az kullanıcı kadar hatalı olduğunu düşünüyorum.

“Data Kullanımında Operatör ve Kullanıcıları Bekleyen Tehlike!” için 8 yorum

  1. Kesinlikle ve sonuna kadar katılıyorum. Bunu paylaşacağım. Teşekkürler.

  2. Kotayı aşmanın sınırı yok 16bin lira 16 milyon lira bile olabilir. Özellikle sordum, bu konuda hiç birşey yapmamışlar. Belli ki iyi kar ettikleri bir durum. Bence bunun dolandırıcılıktan bir farkı yok. Son zamanlarda etrafında en çok duyduğum olay bu.

    Mesela MobilOyuncu diye dolandırıcı bir site var, bir çok telefonun açılış sayfasında geliyor, sayfadaki linklere tıklandığında hemen oyun satmış gibi işlem yapıyor. Ödemesi nereye geliyor tahmin edin? Turkcell faturasına. Turkcell’i arayıp, tanımadığım adamların tahsilatını ne hakla yaptıklarını sordum, yapabileceğimiz birşey yok dediler. Oyun filan yok ortada, bir satış sözleşmesi yok, bir onay süreci yok çat diye ödeme, hem de bilmediğiniz bir firmadan, tahsilatçısı da Turkcell, ortaklı dolandırmaca. Mobil Oyuncu’yu arayın google’da ilk sayfadan itibaren dolandırılan insanların yazılarıyla dolu.

  3. kota kalan miktar online işlem merkezinden öğrenilebiliyor. kota bitiminde sms atılıyor.

  4. Murat, notebook üzerinden herhangi bir connect card ile bağlantı yapıyorsan card’ın software’i ile izlenebilir. Fakat operatörler üzerinden takip edebilmen mümkün gözükmüyor şimdilik,

  5. İki güzel gelişme var, bir tanesi tüm gsm operatörlerine bildirim yapmak zorunlul hale geldi/gelecek. İkincisi Vodafone’un cepnet tarifesinde aylık 8-9 TL’ye 100 mb kotalı sınırsız bir internetin olması. Kotayı geçince hızınızı düşürüyorlar. Ancak normal web sitelerini gezerken hiçbir sorun olmuyor diyorlar. Bugun yarin geçmeyi düşünüyorum. Hayırlısı.

  6. ben yeni bir telefon aldım ve ve interete girmek için kablosuz modemimi kullanıyorum (internetim sınırsız) telefonumun WİFİ sinden internet bağlanıyorum ve 2 gündür bana günlük 5TL data kullanmı yaptınız diye mesajlar geldiyo bunu nasıl durdurabilirim biri yardım edebilirse sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir