Strict Standards: Redefining already defined constructor for class ftp_base in /home/emreguze/domains/emreguzer.com/public_html/wp-content/plugins/wordpress-automatic-upgrade/lib/ftp_class.php on line 56

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class ftp in /home/emreguze/domains/emreguzer.com/public_html/wp-content/plugins/wordpress-automatic-upgrade/lib/ftp_class_sockets.php on line 8
Google Analytics GOAL, Başka Bir Deyişle Huni Nasıl Tanımlanır? | Emre Güzer

Google Analytics GOAL, Başka Bir Deyişle Huni Nasıl Tanımlanır?

İnternet projelerimizi kullanıcı dostu tasarlayarak, her seviyeden kullanıcının site içerisinde kaybolmadan, belirlediğimiz hedefler doğrultusunda rahatlıkla ilerlemesini isteriz. Google Analytics’in en beğendiğim özelliklerinden birisi olan, uzun süredir kullandığım Huni; ziyaretçilerin bir amaca ulaşmak için izlemelerini beklediğiniz yolu ifade eder.

Biraz daha derine inmek gerekirse; üye hedeflerimizin çok gerisindeyiz ve üyelik sayfası için bir Huni (Goal) tanımlayarak bu adımlardan en çok çıkış olan, farklı  sayfalara yönlendiren adımları bulmak istiyoruz. Bu tespitlerden sonra ilgili sayfaları optimize ederek, hedef dönüşüm oranını yükseltmeye yönelik çeşitli aksiyonlar alacağız.

İşe üyelik hedeflerimizin yer aldığı sayfa adımlarını tespit ederek başlamamız gerekiyor. 3 adımdan oluşan bir üyelik sayfasına ait görselleştirilmiş Huni örneğini aşağıda bulabilirsiniz. Ortada yer alan kutular; adımları ve geçiş oranlarını, sol kısımda yer alan kutular; bu adımlara hangi sayfalar üzerinden gelindiğini, sağ tarafta yer alan kutular ise; bu adımlardan yapılan çıkışları ifade etmektedir.

Hedeften yapılan çıkışları sadece browserın kapatılması yada farklı bir siteye yönlenme olarak algılamamak gerekir. Bu sayfalar içerisinde yer alan kafa karıştırıcı bir mesaj, kullanıcın site içerisinde farklı sayfaya yönlenmesine ve hedeften uzaklaşmasına neden olabilir.

uyelik copy

Google Analytics’te her profil (site) için 4 farklı Huni tanımlanabilir. Her bir Huni en fazla 10 adımdan oluşmaktadır.

Birkaç Huni Örneği;

  • Üyelik adımları
  • Ödeme sayfası adımları
  • Arama sonuç sayfaları
  • Tio da konumlandırdığımız Klasik Tio’ya Dön butonuna benzer işlevli butonlar
  • Bilgi güncelleme sayfaları
  • Yorum yazma ve cevaplama sayfaları vb.

Özetlemek gerekirse; Benzer hedefleriniz varsa ki olmalı, ilgili adımlar devamlı gözlemlenerek gerekli görüldüğü durumlarda optimize edilmeli.

Bu yazı eticaret.garanti.com.tr’de yayınlanmıştır.

“Google Analytics GOAL, Başka Bir Deyişle Huni Nasıl Tanımlanır?” için 4 yorum

  1. istatistik servislerinin amacına daha uygun pragmatik bir kullanım örneği. sadece gelen giden değil nasıl ve neden geliyorlar nasıl ve neden gidiyorlar sorunun cevabı. eline sağlık.

  2. Birçok blog ve hatta websitesinin kullanmadığı bir özellik hala. Halbuki GA’nın çok önemli bir özelliğidir goal. Paylaşım için teşekkürler, biraz daha detaylı bir örnek hazırlarsan GA kullanıcıları için daha faydalı olabilir.

  3. biraz alakasız olacak belki ama google analytics’te bir süredir bazı hesaplarıma goal tanımlaması yapamıyorum. aynı sorunu yaşayan başkaları da var mı? google ile yazıştım “evet bir sorun var ve düzeltmeye çalışıyoruz” dediler ama 10-15 gün geçmesine rağmen aynı şekilde error detected hatası veriyor.

  4. @Tevfik ben sorunsuz tanımlama yapabiliyorum. Hesabın ile ilgili bir problem olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir