Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpauHelper has a deprecated constructor in /home/emreguze/domains/emreguzer.com/public_html/wp-content/plugins/wordpress-automatic-upgrade/wpau_helper.class.php on line 22
Online Cüzdan’ların Geleceği | Emre Güzer

Online Cüzdan’ların Geleceği

Kısa kısa da olsa twet attığım ve sektörü ilgilendirdiğini düşündüğüm konular hakkında bloğa da yazmaya karar verdim. Bildiğiniz gibi atılan twet’ler hava fişek misali ve bu durum içeriğe sonradan erişimi imkansız kılıyor.

Kredi kartlarınızı entegre ederek, sadece kullanıcı adı ve şifresi ile ödeme yapabilmenize olanak sağlayan cüzdanlar özellikle “mobil cihazlardan” yapılan alışverişlerde son derece hızlı çözümler sunuyor. Türkiye’de Paypal, Ipara ve PayU‘nun diğer katma değerli servislerine ek olarak Türkiye’ye getireceği “CheckOut” gibi değerli servisler 2012 yılında adından oldukça söz ettirecek. BKM’nin de birkaç pilot banka ile “BKM Express” üzerinde çalıştığını biliyoruz.

Tam da burada sormak istediğim konu cebinizde kaç cüzdan taşıyorsunuz? Online dünya’ya model aldığımız fiziksel dünya’da Boyner’den alışveriş yaparken farklı bir cüzdan, Migros’tan alışveriş yaparken farklı bir cüzdan kullanmıyoruz değil mi? Demek ki online dünyanın da gideceği yerde onlarca farklı cüzdan yok! Bu geçiş döneminde bahsi geçen firmalar kendi üzerlerinde maksimum sayıda kullanıcı tutarak, olası bir entegrasyonda güçlü taraf olmayı planlayacaklar.

Küçük bir not; Bahsi geçen uygulamalar içerisinde sadece PayPal kredi kartı bilgilerine ek olarak “CVV” kodunu da saklıyor. Sony Online’da yaşanan olaya benzer bir durum bir anda dengeleri de değiştirebilir.

UYARI; Bu modeller internet üzerinden alışveriş yapmanın “en güvenli yoluymuş” gibi pazarlanmamalı. Bu yaklaşım, insanların alışık oldukları ödeme yöntemlerinin güvensiz olduğu izlenimini yaratacak, ne ilgili firmaya ne de sektöre bir şey kazandırmayacaktır.

“Online Cüzdan’ların Geleceği” için 2 yorum

  1. Twitter’daki ilgili yazı ve buradaki yazının birleşimi ile güzel bir yazı ortaya çıktı, elinize sağlık. Cüzdanlar cebimizde tek olsa da içlerinde 10larca kart var. Bunların yarısı kredi kartı ise yarısı da aidiyet kartları. Boyner’de ayrı kart (anahtar), Migros’ta ayrı kart, IKEA’da ayrı kart çıkartıyoruz. Özellikle ilgili tweetde geçen yön tek kimliğe tek online merkeze kayıyor algısı (openid) güzel bir hedef olabilir ama pratikte farklı aidiyet kartları gibi insanların farklı işler için farklı online cüzdanlar ve kimlikler kullanmaları daha olası (şuan o yönde ilerliyor).

  2. Loyalty kartları konusunda haklısın ama baktığın zaman hepsi “tek bir cüzdanın içerisinde” duruyor. Online dünyanın cüzdanları da “open” platformlarla yeniden şekilleniyor olacak bu yüzden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir