İş yapış şekillerinin değiştirilmesi ile ilgili tecrübe ettiğim bir durumdan bu yazımda kısaca bahsetmiştim. İnsanlardan alışık olmadıkları şekillerde davranmalarını beklemek, şimdiye kadar yaptığınız herşeyi yada bir kısmını unutun! demek kolay değil, işte bu yüzden alışkanlıkları değiştirmesini beklediğiniz projelerde çok iyi planlama yapmak ve ROI’yi rasyonel hesaplamak gerekiyor. Neyse ROI’ye falan girmeyeceğiz 🙂
İş hayatında kullandığımız inovatif oyuncakları düşündüğünüzde, bu program, araç vb yokken insanlar ne yapıyormuş dediğiniz olmuş muydu? Hemen bir örnek vereyim “Excel” ilk versiyonu ile birlikte, yani geçiş döneminde kısıtlı sayıda kullanıcıya hizmet ediyor, şirketlerin üst düzey yöneticileri Excel dersleri alıyorken, günümüzde ortaokula giden herhangi bir öğrencinin ödevini Excel yardımı ile yaptığını görebiliyoruz. Bu yeni oyuncaklar yeni neslin soluduğu hava gibi, ondan öncesini hiç var olmadı onlar için.
Facebook, Myspace, Youtube, Google ile birlikte büyüyen yeni neslin iş hayatında ön sıralarda yerini alması ile birlikte çok daha yaratıcı fikirlerin ortaya çıkacağını, zaten oturmuş paylaşımcı, şeffaf iş yapış şekilleri ile birlikte birçok yeni şirketin katma değerli servisleri ile birlikte hızla büyüyeceğini düşünüyorum.
15 yıldır Orlando’da düzenlenen Lotusphere‘in ilk kez düzenlenen Türkiye bacağına katıldığımda, IBM Güney ve Batı Avrupa Social Software Çözümleri Satış Lideri Arjan Radder’in sosyal ağlar ile büyüyen yeni nesil için alışık oldukları ortamı oluşturduklarını söylemesiyle yukarıdaki paragraflar geçti aklımdan, Office programına rakip olan, muadili Symphony için aynı şeyi söyleyemeyecek olsamda, Lotus Websphere’????????in yeni versiyonu, gerçektende yeni neslin alışık olduğu herşeyi iş ortamına taşımış gibi gözüküyor. IBM’in pazardaki bu açığı görerek kendisine hedef seçmesi çok doğru bir karar,
Lotusphere’de anlatılanlar IBM ürünlerinin yeni versiyonlarının özelliklerini kapsıyordu. Websphere Portal yeni versiyonu ile birlikte adından sıkça bahsettirecektir. IBM’in referans listesinin hızlı bir şekilde kabaracağını düşünüyorum.
“Yeni Neslin İş Yapış Şekli” için 3 yorum