Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpauHelper has a deprecated constructor in /home/emreguze/domains/emreguzer.com/public_html/wp-content/plugins/wordpress-automatic-upgrade/wpau_helper.class.php on line 22
Akıllı Siteler Tasarlamak – 2 | Emre Güzer

Akıllı Siteler Tasarlamak – 2

Müşteriyi iyi tanımamızı sağlayan, değerlendirilmeyi bekleyen onlarca veri dururken neden “geleneksel görevliler” kadar aktif satış yapamıyor sitelerimiz?

E-CRM’in Nimetlerinden Faydalanın başlıklı yazımda da verdiğim örneklere eklemeler yaparak biraz detaylandırmak istiyorum.

Alışveriş siteleri ana sayfa, kategori sayfaları gibi ara sayfalara çeşitli ürünler koyarak bu ürünlerin tıklanma performanslarını takip ederler. Çok hızlı satışa dönecek, belki de karlı ürünleri listelemektir buradaki amaç, mağazada ürün yelpazesinin geniş olduğunu göstermek maksadıyla ilginç kategorilerden de birkaç ürün serpiştirilir aralara.

Hal böyle olunca; bilgisayar, elektronik, cep telefonu gibi ürünlerle hiç ilgilenmeyen müşterilerin ana sayfasında çoğunlukla bu kategorilerden oluşan ürünler yer alır. Bu ürünler kar marjları düşük olsa da dolaşım hızları yüksek, sıcak ürünlerdir.

Alışveriş Sitesinin kategori ağacında yine bu ve benzeri kategoriler ön plana çıkarılır. Orta ve büyük ölçekli bir B2C’nin kategori ağacının en az 2.500 kırılımdan oluştuğunu düşündüğünüzde arka plana atılan kategorilere ulaşmanın ne kadar zor olduğunu anlayabilirsiniz.

Oysaki siteye giriş yapmış kullanıcı daha önce bu kategorilerden hiç ürün sipariş vermemiş, bu kategorileri gezmemiş, hatta bu ürünler ile ilgili gönderilen bir mailinge tıklamamıştır.

Burada yapılması gereken, sitenin tüm içeriğinin kullanıcının daha önce site üzerinde bıraktığı izlere, deneyimlerine göre yeniden şekillendirilmesidir. Proje birkaç faz’a bölünerek başlatılabilir. Öncelik ana sayfada yer alan ürünlere verilmelidir.

Site içerisinde yapılan kampanya duyuruları içinde aynı durumdan söz edebiliriz. Buna daha sonra değinelim.

Bu şekilde müşteri tutumuyla çok daha örtüşen, müşterinin kendisini daha özel hissettiği, dolayısıyla sadık müşteri halini aldığı “Alışveriş Siteleri” tasarlamak yolunda bir atılmış olabilir.

Bazılarımız yukarıda bahsettiğim yapının Web 3.0 ile birlikte mümkün olabileceğini düşünüyor olabilir. Bu yapıyı tasarlamak mevcut teknoloji ile mümkündür. Yeter ki kültürünü kavrayarak arkasında durabilelim.

Bir sonraki yazımda “Akıllı Alışveriş Sepetlerini” anlatmaya çalışacağım.

“Akıllı Siteler Tasarlamak – 2” için 9 yorum

  1. Valla bu yazı dizisi daha bir keyifli olmaya başladı, teşekkürler öncelikle.
    Resmen hissettiklerimi profesyonel bir şekilde yazıya döküyorsun. Kesinlikle sistemlerin böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Benim belki de çok beğenemeyeceğim bir ürünü önüme koymanın bir faydası yok. İlgilendiğim kategorilerdeki ürünlerin önüme gelmesi daha çok hoşuma gider.

    Umarım zamanla bu tarz siteler görebileceğiz.

  2. Serbay, rakiplerin taklit edemeyeceği tek şey müşteriler ile olan ilişkilerimiz ve onları nasıl yönettiğimiz.

    Bu siteleri görebilmek için; sektördeki rekabetin biraz artması gerekiyor sanırım.

  3. Haklısın, siteler rekabet olmadıkça geliştirme ihtiyacını hissetmiyorlar. Ancak piyasada güçlü oyuncular çoğalınca kendilerini geliştirmek zorunda kalacaklar.

  4. Sistemin müşteri ile ilişki kurması, interaktif bir etkileşimin hissettirilmesi çok önemli. İnternet üzerinde alışverişin gelişmesinde ben de bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Evet bu da rekabet ile mümkün. Ama rekabet için öncelikle yatırım için heves verecek pazar olması gerekiyor. Bu da direk hedef kitlenin içinde bulunduğu ekonomiye bağlı.

  5. bahsettiğin şeyler teknik olarak “collective intelligence” terimi ile ifade ediliyor genelde ve hem teorik hem de teknik olarak belli derecelere kadar mümkün şeyler. bu konu ile ilgili bir kitap okuyorum şu anda ve bir programcı için de oldukça eğlenceli bir alan diyebilirim. bu işlevlere sahip sitelerin tasarımları da baştan buna göre yapılmalı. mevcut büyük alışveriş sitelerinin bu tip uygulamalara fazla girişmemesi (türkiye’de) yazılım tasarımlarını tekrar düzenlemenin maliyetinden korkmaları mı yoksa zaten rakibimiz çok az (en azından b2cler için) zaten para kazanıyoruz ne gerek var yaklaşımı mı? yoksa ikisinin bileşimi mi?

    bir de bu tip etkileşimleri isteyen bizler kullandığımız sitelerde ürün puanlamalarına, zevkimizi ölçmek için hazırlanmış anketlere ne kadar rağbet ediyoruz? ben şahsen bunlardan sıkılıyorum ama bu tip veri toplama işlemleri olmadan da hayal ettiğimiz “tezgahtar” yapılı sitelere erişmemizin mümkün olmadığını da biliyorum.

  6. Özellikle Spss’in bir takım web çözümleri var, sayısal karar ağaçları ve istatistik modellerine göre ciddi bir veri madenciliği yapılabiliyor. Bu sayede hiç cep telefonu ile ilgilenmemiş müşteriye cep telefonu çıkartmama durumunu otomize hale getirebiliyor yapı. İncelemek isterseniz mutlaka bir bakın derim cidden çok faydalı bir kaynak oluşturacaktır web crm için.
    Spss Clementine Web Edition diye geçiyor ismi.

  7. Emre’cim çok haklısın, özellikle alışverin çok büyük oranda erkekler tarafından yapılması ve ana sayfaların bu doğrultuda hazıranması nedeni ile bizler aradıklarımızı ancak kategori aralarında gezinerek ( yani zaman harcayarak) bulabiliyoruz. Ancak tam zamanlı bir yazılımcı ve tasarımcı ile çalışan alışveriş siteleri neredeyse bir elin parmakları kadar az. Çoğu hazır bir e-ticaret paketi kullanıyor. Bu şekilde ise kullanıcı beklentilerini karşılamaları hiç mümkün görünmüyor.

  8. şimdilik okuyucu olarak katılıyorum,B2B VE B2C siteleri üzerine bakınırken ratladım,yurt dışı satış için çözüm arıyorum ürünler tam olarak belli değil kilim ve halı ,zeytin ve ürünleri ,emlak hepsi bir arada olabilir.iyi çalışmalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir