Teknolojik gelişimlerin çok hızlı bir şekilde web sitelerine yansıyabildiği günümüzde, – belki de bu değişikliklerden en az etkilendiğini düşündüğüm yapıların başında B2C olarak nitelendirdiğimiz alışveriş siteleri geliyor.
Gerek ödeme sayfaları gibi karmaşık yapıların değişikliklerindeki zorluklar, bu değişikliklerin kullanıcı alışkanlıkları ile örtüşmeyebileceği endişesi, gerekse; sayfa, ürün sayılarının fazlalığı, “yeniliklerin” bu sitelere adaptasyonunu zorlaştırıyor. Daha doğrusu “yenilikleri” göz ardı edilebilir kılıyor.
Halihazırda alışveriş yapan sadık kullanıcılar, sektör içerisindeki sitelerin altyapılarının birbirine yakın olması, radikal bir değişiklik için erken olduğu izlenimini uyandırıyor olabilir. Göz ardı edilmemesi gereken, yapılmayanı bir gün birilerinin yaparak farkındalık yaratabileceğidir.
Tasarım, kullanım kolaylığı bir yana alışveriş sitelerinde gördüğüm önemli eksiklerden biri sitelerin “akıllı tasarlanmaması” mevcut teknolojiler göz önüne alındığında fazlasını istemenin müşterinin hakkı olduğunu düşünüyorum.
Geleneksel mağazalarda satın alma davranışlarımızı etkileyen birçok unsur ile karşılaşırız. En basiti, herhangi bir şey sormak istediğimizde hemen bir yetkili ararız. Kendisi ile ilgilenilmediği için mağazayı terk eden müşteriler olduğunu tahmin etmek hiçte zor değil,
Yetkiliye ulaşabilirsek; yetkiliden ürün ile ilgili detay bilgi öğrenir. Hatta bize farklı ürünler önermesini isteriz. Ekstra kampanya, indirim, hediye gibi bilgileri alabileceğimiz bir iletişim ortamı oluştururuz.
Gerekirse pazarlık yapar, (adettendir) firmanın iyi müşterisiysek ayrıcalıklarımızdan faydalanırız. Oturup bir kahve içtiğimiz bile olur.
Satın alma eyleminden vazgeçtiğimiz sırada görevlinin “Satış” becerileri devreye girer ve müşterinin fikri üzerinde belirleyici bir rol oynar. En az 5 adımdan oluşan bir ödeme adımı yoktur. Kasadaki arkadaş sizi yönlendirirken halinizi hatrınızı sormayı da unutmaz.
Alışveriş sitelerinin tutması gerektiğini düşündüğüm birkaç veri tipini burada listelemeye çalışmıştım. Bu veriler sonucunda elde edilecek aksiyon planlarının yukarıda bahsettiğimiz geleneksel görevlide bulunabilmesi mümkün değil…
Çok uzun bir yazı olmasını istemiyorum. Devamını da yazacağım.
Emre eline sağlık hem buradaki yazın hem de link verdiğin diğer yazın harika olmuş. Alışveriş siteleri çok belki aa dediğin gibi ekstra yeniliklere gidenler hemen hemen hiç yok. Ben daha önceki yazılarımda da bir alışveriş sitesinde canlı chat bulunması gerektiğini savunuyordum yine söylüyorum. Bence önemli bir özellik.İnsanların anında karşılarında birini bulması sorularını sorması müşteri hizmetlerinin telefonla olan işini de hafifletebilir. Ayrıca crm olayı ayrı bir komedi, http://www.theblognote.com/size-kendinizi-ozel-hissettiren-markalar-var-mi.html bu yazımda konuyla ilgili düşüncelerimi yazmıştım. Ama firmalar crm i büyük paralar ödeyerek sistemlerine katmalarına rağmen kullanımda sıfırlar. Çok üzülüyorum cidden.
Tekrar eline sağlık kolay gelsin
Canlı chat önerine kesinlikle katılıyorum. Hızlı bir şekilde müşteri temsilcileri ile irtibata geçebilmek; tercih nedeni olacaktır.
Firmalar önce CRM programı edinip daha sonra ne olduğunu anlamaya, kültürünü yerleştirmeye çalışıyor. Önce kültürü anlayarak şirket geneline yerleştirmeleri gerekiyor. “Burada en önemsiz olanı CRM programı”
Elinize sağlık gerçekten çok iyi bir noktaya deyinmişiniz anlatmak istediklerinizide güzel bir şekilde ifare etmişiniz sizi takip ediyoru m sürekli olarak çok yararlı paylaşımlar yapıyorsunuz, sizi tebrik eder iyi günler dilerim.