Strict Standards: Redefining already defined constructor for class ftp_base in /home/emreguze/domains/emreguzer.com/public_html/wp-content/plugins/wordpress-automatic-upgrade/lib/ftp_class.php on line 56

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class ftp in /home/emreguze/domains/emreguzer.com/public_html/wp-content/plugins/wordpress-automatic-upgrade/lib/ftp_class_sockets.php on line 8
Salt Fikirlerin Ortak Noktası “Bir Şekildedir” | Emre Güzer

Salt Fikirlerin Ortak Noktası “Bir Şekildedir”

Fikir ishali; uzun süredir yaşadığım fakat bir türlü adını koyamadığım bir durumu çok güzel özetliyor.  Uğur hocamın bloğunda tanıştığım bu “tanımlama” Dışbank eski Genel Müdürü Faik Açıkalın’a aitmiş.

Şöyle demiş Faik Bey, “Bazıları, uygulanamaz bir çok fikre sahiptir. Kendilerini vizyoner sanır. Devamlı yepyeni fikirler saçar ortalığa… İnovasyon ile fikir ishalini karıştırmayalım.”

Eski çalıştığım şirketlerden birisine her gün gelen yüzlerce proje başvurusunda da çok sık karşılaştığımız bir durumdu bu, onlarca hatta yüzlerce birbirine çok benzeyen salt fikir.

Bu fikirler ne kadar uygulanabilir? Ne kadar para kazandıracaklar? Fikrine ne kadar güveniyorsun? İşini gücünü bırakıp bu fikrin arkasından koşmaya hazır mısın? Yoksa ya tutarsa diyerek yatırımcı mı arıyorsun? Sen kendi projen için hiçbir şeyini feda etmemişken, yatırımcıyı nasıl ikna edeceksin? Projene çok inandığını nasıl göstereceksin?

İş planı, yönetim metodolojisi olmadan en iyi fikirlerin bile hayal kırıklığı yaratabileceğini gören birisi olarak “herkesin bir fikri vardır” diyebiliyorum.

Salt fikirlerin ortak noktası; en kritik, belki de en maliyetli, en inovatif adımlarının “bir şekilde” yapacağız denilerek geçiştirilmesidir. Aslında projenin o “bir şekilde” nin altında yatan süreçler olduğunu fark edemeyiz çoğu zaman… Senin fikrini diğerlerinden ayırandır “o”,

Departmanlar arasında yaşanan yeni fikirlere karşı kapalı olma, önyargılı yaklaşma reaksiyonunu buna bağlıyorum çoğu zaman, “ortada boş dolaşan onlarca salt fikir

Her proje içerisinde yeni bir fikir barındırır fakat her fikir projelendirilemeyebilir.

“Salt Fikirlerin Ortak Noktası “Bir Şekildedir”” için 8 yorum

  1. Budur…

    Teşekkürler Emre… Yazdığım “yenilikçililk ve fikircilik” serisine açıklayıcı güzel bir saptama…

    “Bir şekilde” ye ek olarak şunları da yazmalısın. “Neden olmasın ki”; “Ben fikri buldum. Nasıl’ı da siz bulun”; “Onu da mı ben söyleyeceğim”; “Yaparsınız… Siz yaparsınız…”…

  2. Sadece bu yazınız değil okuduğum bütün yazılarınızı beğendiğim ve faydalandığım için yorum yazıp teşekkür etmek istedim.
    Emek verilmiş bir blog. Tebrikler…

  3. Eline sağlık Emre. Beni bir yazı yazmaktan kurtardın 🙂

    Bu kadar kolay mı yaratıcı ve fikirlerle dolu olmak diye sorarım bazen kendime.

    Bir proje yola çıkarken gelir modeli hesaplanmamışsa, en azından opsiyonları düşünülmemişse benim için başarılı olması için tek yol şans faktörüdür. O da milyonda bir olur (bkz. twitter).

    Takipteyim, güzel yazılara devam.

  4. Yazdıklarınız ve fikirlerinizle bana yol gösterdiğiniz için ben teşekkür ederim Uğur Hocam, bunlarda mutlaka eklenmesi gereken sorular.

    Yusuf, ilginize teşekkür ederim. Pazarlamaciyiz.biz’de “en az” bu blog kadar emek verilmiş bir blog,

    Ahmet, Türk insanı çok yaratıcı, gerçekten çok güzel fikirlerde var fakat arkasında duracak cesaret, tecrübe, bilgi birikimi eksik biraz. Özellikle tecrübe ve bilgi birikimi için biraz ter akıtmak, ondan sonra da fikirleri olgunlaştırmak gerekiyor. Yorumun için teşekkür ederim 🙂

  5. Yazıyı gercekten cok keyifle okudum, değerli yazı için cok tesekkurler. Ugur Samsa’ya selamlar…:)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir